Grafteksten kunnen op diverse manieren worden aangebracht, ook het lettertype op de grafsteen heeft veel invloed. De grafsteen letters personaliseren het grafmonument. Hedendaags zijn er zeer veel verschillende mogelijkheden om letters aan te brengen op de grafsteen. Per materiaal en model adviseren wij u hoe de grafsteen letters toe te passen op het monument.

grafsteen-grafmonument-goedkoop-es-10

Gezandstraalde letters

Zandstralen is de meest voorkomende manier om letters toe te passen op een grafsteen. Het zandstralen van letters is alleen toepasbaar op gladde oppervlaktes en kan naar wens worden gelakt.

Hoe werkt het aanbrengen van letters op grafsteen met zandstralen?

Wij maken gebruik van een speciaal tekenprogramma voor grafstenen. Hierin laden we het model van de grafsteen met de daar bijbehorende inscriptie. U krijgt een tekening toegestuurd met daarin de tekst volledig op schaal geprojecteerd.

Zodra u akkoord heeft gegeven op de tekening wordt het grafmonument gemaakt in de werkplaats. De letters worden door een speciaal programma op een rubberen folie afgedrukt. Deze folie wordt op schaal op de grafsteen aangebracht en de letters worden uit deze folie gehaald. Onder hoge druk wordt er zand op het rubberfolie losgelaten, dit zorgt ervoor dat het oppervlakte van de letters verdiept worden. De gezandstraalde letters zijn een feit. Veelal lakken we de letters in de gewenste kleur zodat deze goed leesbaar zijn.

De meest gekozen kleuren zijn:

 •  Zilver
 • Goudverf
 • Wit
 • Antraciet
 • Zwart
 • Bladgoud

Handgehakte letters

De handgehakte letters is een speciale bewerking voor het toepassen van letters op een grafmonument. Het is een bewerking die alléén échte steenhouwers nog kunnen toepassen. De letters worden verdiept toegepast of juist verheven.

Door middel van een ‘hamer en beitel’ worden de letters aangebracht in de steen. Dit doen wij voornamelijk gedaan in Belgisch Hardsteen maar ook in materialen als graniet, leisteen en marmer kunnen handgehakte letters worden toegepast.

Samen met de klant maken we een ontwerp voor de handgehakte letters. De letters worden vervolgens op het monument getekend waarna deze door middel van een hamer en beitel uitgebeiteld worden.

Bronzen letters of plaatje

Op een ruwe en natuurlijke grafsteen wordt veelal gebruikt gemaakt van bronzen, rvs of aluminium letters. Dit is een logische keuze aangezien je op een ruw oppervlakte geen letters kunt zandstralen. Naast op een ruw en natuurlijk monument worden bronzen letters ook vaak toegepast op een liggend grafmonument. Hier wordt vaak voor gekozen omdat er bij gezandstraalde letters water in de inscriptie blijft staan.

Naast de praktische redenen om te kiezen voor bronzen, messing of aluminium letters is het ook een toepassing van belettering die een ‘luxe’ uitstraling geeft, met bronzen letters maakt u er vaak een uniek grafmonument van. Een andere optie is een RVS, Bronzen of glazen plaatje op de steen monteren, deze kunnen ook geheel naar uw wens gemaakt worden.

Hoe werkt het aanbrengen van letters op grafsteen met bronzen letters?

Alvorens de bronzen letters besteld worden, ontvangt u van ons een tekening van het grafmonument op schaal met daarin ook de letters geprojecteerd. Zodra u akkoord geeft op deze tekening zullen wij de bronzen letters bij onze leveranciers bestellen. De levertijd van bronzen letters is veelal 3 a 5 weken.

Zodra wij de bronzen letters binnen hebben worden de letters in onze werkplaats door ons personeel op de juiste plaats aangebracht. Er worden dan kleine gaatjes in de steen geboord, om vervolgens de letters te bevestigen met schroefjes en twee componentenlijm in de steen.

In sommige gevallen komen nabestaanden langs om zelf nogmaals de plaats te bepalen.

Verheven letters

Een verheven letter is het tegenovergestelde van een gezandstraalde letter. Het voordeel van een verheven letter is dat het vaak niet geverfd hoeft te worden. Verheven letters worden het meest toegepast op liggende gedenktekens, grafzerken.

Bij verheven letters maken we gebruik van een rubberfolie. De tekst snijden we uit op een rubberfolie en plakken we daarna op de letterplaat. De rubberfolie van de letters blijven op het monument en al het overige folie wordt weggehaald. Het monument wordt gezandstraald en alles rondom de letters wordt verdiept. Er kan gekozen worden om de letters te verven maar dit is niet bij elk materiaal noodzakelijk.

De locatie van de tekst op een grafsteen is een heel belangrijk onderdeel, dit aangezien de letters in een kader moeten worden toegepast. Wij adviseren u graag over het toepassen van verheven letters.

Lettertype op de grafsteen

Naast de manier waarop de letters aangebracht worden is het lettertype op de grafsteen erg belangrijk. Hieronder enkele lettertypes die wij regelmatig toepassen op monumenten. Bij een (klassieke) steen met rondingen passen wij veelal een sierlijke letter met een schreef toe en bij een modern monument juist een modern lettertype. In ons tekenprogramma staan meer dan 1000 verschillende lettertypes, in overleg met u vinden we een passende.

 • Nova M1
 • Zapchee
 • Trebuchet MS
 • Comic Sans MS
 • Arial